Hielspoor. Of toch niet?
Hielspoor wordt gekenmerkt door pijn onder de hiel, vaak bij het opstaan in de ochtend, na langdurig staan of lopen. Het ontstaat wanneer de plantaire fascia, een dikke band van bindweefsel die de boog van de voet ondersteunt, ontstoken raakt en kleine scheurtjes vertoont. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een kalkafzetting op de aanhechting van deze plaat onder de hiel. Mensen beschrijven het vaak dat het voelt alsof ze op een kiezel lopen. Hielspoor kan ook het gevolg zijn van overbelasting, verkeerde voetsteun, overgewicht, veranderingen in de voetbiomechanica en het schoeisel, waardoor u klachten kunt voelen over bijna de gehele voet. Wanneer de klachten zich niet alleen tot de hiel beperken, spreken we van een bindweefselplaat ontsteking, ook wel ‘plantaris fascitis’ genoemd.
Deze klachten zijn vaak pijnlijk en kunnen gevolgen hebben voor de mate van uw fysieke activiteit. Hierdoor kan uw fysieke conditie achteruit gaan en een aanleiding zijn voor het ontwikkelen van andere aandoeningen. Fysiotherapie is een effectieve behandeling voor hielspoor en plantaris fascitis, omdat het gericht is op het verminderen van pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het versterken van de voet/enkelmusculatuur en -functie.
Een belangrijk onderdeel van fysiotherapie voor hielspoor is het uitvoeren van rekoefeningen. Deze oefeningen richten zich op het strekken en versterken van de plantaire fascia, de kuitspieren en de achillespees. Door regelmatig deze specifieke rekoefeningen uit te voeren, kan de spanning op de peesplaat verminderd worden, waardoor de pijn in de hiel afneemt. Uw fysiotherapeut schrijft ook oefentherapie voor om de voet- en enkel spieren te versterken. Deze oefeningen helpen u bij het verbeteren van de stabiliteit en de algehele functie van de voet en enkel. Door het versterken van de spieren rondom de hiel, doet de belasting op de peesplaat verminderen en de pijn doen afnemen.
Heeft u last van hielspoor of herkent u dit bij iemand, Fysio Regionaal kan u helpen.